tisdag 26 januari 2010

De skall bli nöööötorm…

De skall visst börja blåsa och komma massor med snö här i morgon. Ja bryr mig inte så mycket om de där, visst kan de vara kul att sitta och titta på flingorna i fönstret en stund.

Men de bästa av allt var att matte berättade att hon  stannar hemma hos mig i morgon! Hon vill inte utmana ödet sa hon. Skall de blåsa och snöa så blir vägarna helt omöjlig här nere i vid Österlentrakterna. Vägarna blåser igen totalt av all snörök. De e inte värt att ge sig ut. Bilolyckor brukar avlösa varandra, bussarna och tåg slutar att gå och är de riktigt illa sätts bandvagnar in för att hjälpa utryckningsfordon.

Så matte har bullat upp med mat och Dentabits till mig. Så vi skall sitta inne och se nööötormen yra utan för fönstret i morgon. Hoppas bara vi får behålla strömmen så ja kan blogga.

Tass!

9 kommentarer:

Findus, Isak och Rasmus sa...

Lite läskigt låter det allt med snöstorm! Få se hur mycket vi märker av den? Ibland skrivs det så mycket i förväg, fast vi har förstått att nu blir det nog riktigt illa. Klokt av matte att stanna hemma, och framför allt att bulla upp med Dentabits! Märks att hon är en omtänksam matte! Hoppas hon har kommit ihåg att tänka på sig själv och "mattebullat upp" också. Kurr och burr.

Anonymous sa...

Tänd värmeljus, men akta alla morrhår och svansar!
Hoppas att ni inte blir alldeles insnöade...men matte säger att det kan fyka rejält över vägarna...
Fyka? Känner du till det ordet, Nea? Hoppas att det inte är någon förkortning av fykatt! Det skulle vara lika illa som fy hundan.
Ha det bra i ovädret, matte och katt!
*vift vift vift*

Trasslavovven

Mayas äventyr sa...

ja, här snöar det i alla fall. Matte säjer att vi snart är upp i 1.5 dm och så blåser det, fast inte så mycket än. Det var visst lite problem för henne att ta sej hem för busschauffören var lite tveksam till att köra bussen så långt ut på landet. Men sen bestämde han sej för att göra det i alla fall. Tur det annars hade hon fått gå en och en halv mil i snöyra...

Katten Gustav sa...

Hos mig har dom också varit hemma idag. Husse skulle egentligen åkt till norra landet till sitt jobb, men det ville han inte när han tittade ut i morse. Så vi har haft det mysigt inne, precis som du. Här har vi haft ström, hoppas du med har det!

Klosterkatterna sa...

Trassla, det där ordet fyka... är inte det samma sak som snöyra? Alltså att det fykar betyder att det yr snö fram och tillbaka över vägen?

Här hos oss har det snöat kraftigt hela dagen, men inte blåst. Matte säger att det hade kommit cirka 1 dm när hon hämtade posten ute vid grinden i eftermiddags. Men sedan har det ju fortsatt snöa... *ryser*

Vi har i alla fall varmt och ljust inne, och gott om godis samt färsk köttfärs som matte köpte igår - mmm! Gammelmatte har dessutom kokat siklöja åt oss *slickar morrhåren*.

Tass från Imma, abbemissa.

Puma sa...

Såg ordet "Fyka" och var tvungen att säga att här på Öland så använder vi ordet "fnyker" när det snöar bara lite, sen har vi såklart också "Ölandsfåken" då blåser snön över vägarna och bildar drivor, usch. Tur att du har en så smart Matte som stannar hemma. Vår Matte läste att det hänt minst 60 bilolyckor nere i Skåne( skåningar kan inte köra när det är snö visst) här är fönstrena igen snöade så jag får sova hela dagen medan Matte sladdar iväg till jobbet. Tass/Puma

kattensippo sa...

Här har det 'nö'tormat hela dan. *ryser* Verkligen läge att kontrollera resåren i husses säng. *boing boing*

Nea theCat sa...

Findus & Co: Det blev inte så läskigt. Men ja stannade faktiskt inomhus så ja kanske inte skall jama så mycket om de var farligt eller inte. :)

Vi hade de mysigt hon och ja.

Trassla: Vi fick behålla strömmen tack och lov så vi behövde inte tända värmeljus. Matte har ljuslyktor som skyddar lågan så att ja inte skall bränna morrhåren av mig. De e ja tacksam för!

Jovisst, vi säger fyka här nere men ja skrev inte de för ja fick för mig att de var ett skånskt ord. Men de e de tydligen inte. :) Ibland skojar vi och säger fnyka också :D

Maya: Vilken tur att bussen körde hela vägen. Att gå så långt i snöstorm är inge kul! Så fick du ju en extra gos-stund med matte för den tiden hon inte behöver lägga på apostlahästarna :D

Gustav: Matte bestämde sig för att stanna hemma redan på tisdagskvällen, hon har varit med om att bli strandsatt på grund av snö förut, de e inge kul!!!!

Klosterkatterna: Här nere är väl fyka, snörök och snöyra samma sak tror jag. Jag trodde att fyka var ett skånskt ord, men de var de tydligen inte.

Snöstorm är tid att mysa på något sätt. Man kan ju inte göra mycket annat så man tar de lugnt. De e fint på något sätt.

Puma: Matte tycker de var roligt att du skriver om fåk för hon läser just nu "Nattfåk" av Johan Theorin

De verkar som att er fåk är samma som när vi säger att det fyker. Snön blåser över vägarna och bilisterna inte ser var vägen är.

Sippo: Och madrassfastheten i husses säng var till belåtenhet?

Anonymous sa...

*vift vift vift*
Fnissvoff, det var roligt att ni nappade på ordet "fyka"...och självklart har ni rätt allihop.
Fyka/fnyka är ett sydligt begrepp, sedan finns det dialektala varianter som fåk, som kanske är mer spritt norröver?
Min mattes förfäder är från Skåne hela högen, så hon har en del inblandning av sådana ord.
Idag är det skåneväder även i östligaste Värmland. Mina tvåbeningar har suttit och varit väderfilosofer vid köksbordet. Matte började säga "fyka" igen...
Min matte ångrar nästan att jag fått namnet Trassla (kompromiss så att alla tvåbeningar i huset skulle bli nöjda)...jag borde fått heta YETI, säger hon, nu när hon ser hur mycket jag gillar snön!

*vift vift vift*

Trassla - Yetivovve!

 
template by suckmylolly.com