fredag 2 april 2010

Om häxor m.m

Ni vet ju att ja var på Blåkulla med matte i går. Vi hade hemskt trevligt. Har lagt ett gott ord för er andra katter så nästa år får ni säkert en inbjudan.

Matte berättade för mig om vad man trodde häxor var förr i tiden och jag blev så ledsen.

Vad man kallade för Häxor var ju inte alls onda! De som förföljde dem och utsatte dem för alla sorters grymheter – det var ondska i sin renaste form säger  matte. Matte tror att de är så ganska ofta. Det är kanske de som anser sig ha rätten att utnämna andra som onda som har ondska i sig? Så var det förr i tiden när man hade något som kallades för häxjakt.

Det handlade oftast om så kallade kloka kvinnor som lärt sig att många olika växter har olika typer av läkande effekter. Tydligen ansågs det från vissa håll att inte alla fick vara kloka och förstå sig på saker i vår värld. Så därför fick inte de kloka kvinnorna använda sina växter för att hjälpa människor för då blev de utnämnda som onda. Det var nog så det började. Med att vissa ansåg sig ha ensamrätt på vad som är gott alltså. Sen rullade det på.

Människor ljög och sa saker som inte var sanna, sa att man sett saker man inte sett, hört saker man inte hört. Var man bara så mycket som avundsjuk på en kvinna kunde man kalla dem för häxor och så var jakten i gång. De stackars kvinnorna som utsattes kunde inte försvara sig. Många gånger utsattes de för prov som skulle bevisa att de var häxor. Proven var bara så grymma att om de bestod provet (och inte var häxor alltså) så dog de, överlevde de testet så ansågs de vara häxor och så blev de levande brända på bål. 

I dag skojar man mycket om häxor. Men de finns de som kallar sig för häxor än i dag.  Men matte och ja är bara häxor på skärtorsdagen då vi åker vi och hälsar på kompisar på Blåkulla.

Exif_JPEG_PICTURE

Glad Påsk!

7 kommentarer:

kattensippo sa...

Det är verkligen en otäck historia bakom häxeriet. Tur att man inte var katt på den tiden. *ryser*

Findus, Isak och Rasmus sa...

Hemskt vad avundsjuka kan ställa till med. Då är det som om förståndet åker iväg på en alldeles egen flygtur och människor kan ställa till med vad som helst.

Bra att din och mattes flygtur var rolig, i alla fall! Tasskramar.

Katten Gustav sa...

Nu längtar jag redan till nästa påsk, då jag kanske också får följa med till Blåkulla. Vad spännande!
Jag jamar med Sippo, att det är tur att vi inte levde på den tiden när det var häxjakt. Människor kan verkligen vara hemska. Sådär skulle aldrig vi katter kunna göra. *Fyjam*

Nea theCat sa...

Sippo: Visst var det! Matte sa att katter inte stod högt i kurs på den tiden, men de vill vi inte jama så högt om.

Hade hellre velat vara katt i gamla Egypten istället. Då var katter gudar som det offrades till. :) Fanns en kattgud som hette Bast då minsann. :)

Findus & Co: Japp! Hemskt var det på den tiden! Människor är galna ibland :).

Tasskramar tillbaka!

Gustav du blir så vackert i blått *fnissar*

Nej, vi katter skulle aldrig göra något sådant! Men ja jamar de. I Egypten skulle man varit.

-Va sa du matte? Hade de inga Dentabits på den tiden? Äh då får det vara med Egypten då.

Nospussar!

Klosterkatterna sa...

Matte har berättat för oss också om hur grymma folk var mot udda människor förr i tiden, kallade dem häxor och troll och monster. Det berodde på att man förr i tiden trodde att Gud straffade folk med att göra dem konstiga eller fula, säger matte... tänk, så dumma människor är! Gud som är så snäll - varför skulle han göra så elaka saker?!? Jag vet inte hur många gånger i mitt snart tolvåriga liv som jag har prisat Gud att jag föddes till katt... tänk så mycket klokare vi är, vi bedömer inte varandra efter utseendet eller mobbar den som inte är precis likadan som vi själva!

Glad påsk! önskar vi både dig och din matte - hoppas ni får något gott att äta, och har en fin helg!

Tass från Imma, abbemissa.

SiriOBlueberry sa...

Ja tänk vilka hemska saker människor kan ställa till med! Hoppas ni har haft en trevlig påsk! Tasskramar!

Nea theCat sa...

Imma: I bland undrar man hur de som kan tro att Gud är snäll kan göra så hemska saker!

Siri&Blueberry: Visst är människor konstiga!

Nosbuffar

 
template by suckmylolly.com